Havaintoja epätodellisuudesta Ulkopuolisia havaintoja muiden puheista

Ronald McDonald ja kriisiviestinnän reseptiikka

Tapahtunut tähän asti:

  • Heikki Salmela on antanut oman mielipiteensä Suomen nostamisesta
  • Anne Nyman PAM:sta on nostanut esiin epäkohtia Hesburgerissa
  • Hesburgerilaisia on ehkä kielletty puhumasta työsuhteestaan julkisuudessa
  • Yksittäinen Hesburgerin työntekijä on puolustanut Hesburgeria
  • Heikki Salmela on sanonut jotain
  • Anne Nyman on sanonut jotain muuta
  • Heikki Salmela on ilmoittanut, ettei aio enää sanoa mitään

Kukaan ei ole väittänyt, etteikö Salmela olisi luonut menestyvää yritystä tai voivotellut työllistävää vaikutusta. Kukaan ei myöskään ole väittänyt, etteikö Hesburgerissa olisi vähintäänkin yksittäisiä tyytyväisiä työntekijöitä. On kerrottu, että lain henki ja kirjain eivät ketjussa välttämättä toteudu ja kyseenalaistettu Salmelan yleistyksiä koko Suomen talouteen, kun omakin pääty on vähän rempallaan.

Vihapuhe ja asiallisen keskustelun tuhoaminen

Salmela väittää joutuneensa vihapuheen kohteeksi. Tuo sana tulee nykyään lausuttua liian helposti. Internetissä on kaikenlaista mölinää ja Salmelaa on kieltämättä nimitelty monella tavalla. Se saa harmittaa, muttei ole taitavaa argumentaatiota puhua vihapuheesta, kun on omilla sanoillaan aiheuttanut myös asiapitoista vastareaktiota. Mitä asiallisen keskustelun tuhoamiseen tulee, mielestäni Salmela ei ole vastannut Nymanin esittämiin kysymyksiin suoraan.

Poliittinen sota hallitusta vastaan

Keneltä on jäänyt yhteiskuntasopimus huomaamatta? Sota on aika vahvasti sanottu, mutta kiistatta eriäviä mielipiteitä näyttää olevan ammattiyhdistysliikkeen ja hallituksen välillä. Salmela on jäänyt rintamalinjojen väliin ja joutunut uhriksi, miespolo. Valitettavasti me muut vielä muistamme, kun hän itse avasi keskustelun omista näkökulmistaan ja siitä tämä lähti.

Miksi yrittäjät eivät puhu julkisuudessa?

Yrittäjät eivät puhu julkisuudessa, koska heidän aikansa menee yrittämiseen. Yrittäjät eivät puhu julkisuudessa, koska he uskovat sen johtavan epäsuotuisaan julkisuuteen. Yrityksen ammattiviestijät puhuvat julkisuudessa. He puhuvat selkeästi ja ymmärrettävästi, yleensä faktoihin ja samastuttaviin tarinoihin tukeutuen. Yleensä he korottavat oman yrityksen toiminnan uudelle tasolle asettaakseen esimerkin.

Mikäli joku muu puhuu yrityksestä julkisuudessa epäsuotuisaan sävyyn, ammattiviestijät tukeutuvat kriisiviestinnän periaatteisiin. Kriisiviestintä vastaa suoraan esitettyihin väitteisiin. Väitteitä ei suoraan nimitetä valheiksi, vaikka ne sitä olisivat. Sen sijaan perustellaan, miksi tällainen käsitys on voinut syntyä. Mikäli tarkkaa tietoa ei ole tarjolla, kriisiviestijä joutuu lupaamaan, että asia tutkitaan. Tämä on melko yleistä, koska yrityksen kaikki tieto harvoin on samassa paikassa.

Mitä jos Salmela olisi vastannut ensimmäisiin syytöksiin näin: "Viimeisimmän selvityksen mukaan <firmannimi>n työvoimasta <lukutähän>% tekee töitä yli 30 viikkotuntia vastaavalla sopimuksella. Oman arviomme mukaan noin <lukutähän>% työvoimastamme on päätoimisia opiskelijoita. Selvitämme koko henkilöstön ja erityisesti osa-aikaisten työtyytyväisyyden ja korjaamme kaikki havaitsemamme lainvastaiset toimintatavat."

Tätä kriisiviestintävedosta saa kuka tahansa käyttää vapaasti joutuessaan AY-liikkeen ja hallituksen ristituleen. Ainoa vaatimus on, että muistaa minua iltarukouksessa, kun kriisi on saatu käsiteltyä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat